Dambe: Μια πολεμική τέχνη από τη Νιγηρία γεμάτη βία και ωμότητα


Ανά τον κόσμο μπορεί κανείς να συναντήσει αμέτρητες πολεμικές τέχνες, η καθεμία προσαρμοσμένη αλλά και συνυφασμένη με τις παραδόσεις, τη θρησκεία αλλά και τη φιλοσοφία κάθε λαού. Αλλες υιοθετούν μια πιο αμυντική και ήπια στάση. Αλλες αφήνουν λίγα... παραπάνω περιθώρια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ολες ανεξαιρέτως έχουν να προβάλλουν τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μοναδικές. Από την αστείρευτη «σπιρτάδα» και τις αστραπιαίες κλωτσιές του Τάε Κβο Ντο, μέχρι και τις μαγευτικές, χορευτικές κινήσεις του Καποέιρα.

Τα τελευταία χρόνια όπως είναι λογικό, έχουν υπερισχύσει οι πολεμικές τέχνες που στηρίζονται στην αμυντική τους φιλοσοφία. Στην προσπάθεια να αποβάλλουν ένα μέρος της τεράστιας βιαιότητας που εμπεριείχαν οι παλαιότερες πολεμικές τέχνες, οι κανόνες προσαρμόστηκαν έτσι ώστε η ασχολία αυτή να αποκτήσει περισσότερο την ιδιότητα του... αθλήματος και να ξεφύγει από τη στεγνή και ωμή βία. Αντίθετα σε αυτούς τους ρυθμούς κινείται η Dambe, η δημοφιλέστερη πολεμική τέχνη της Νιγηρίας όπου διατηρεί αυτούσια τα σκληρά, επιθετικά της χαρακτηριστικά.

Το άθλημα που προσεγγίζει περισσότερο από κάθε άλλο τη Dambe είναι το Box, αν και υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τέχνες. Ενας αγώνας περιλαμβάνει τρεις γύρους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάποιο χρονικό όριο. Οι τρόποι να ολοκληρωθεί ένας γύρος είναι τρεις. Είτε ένας από τους δύο αθλητές να πέσει στο χώμα, είτε να ζητήσει να τελειώσει ο γύρος, είτε ο διαιτητής να κρίνει πως... δεν υπάρχει ένταση.

Πριν αρχίσει ο αγώνας, οι διαγωνιζόμενοι προετοιμάζονται με ένα μοναδικό τρόπο. Δημιουργούν ουλές στα χέρια τους και τα «εμποτίζουν» με διάφορα βότανα τα οποία βοηθούν στην αντοχή και τη δύναμη. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, με μια ταινία οι αθλητές δένουν σφιχτά το ένα τους χέρι. Με αυτό το χέρι θα μπορούν να επιτεθούν, ενώ το άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για άμυνα. Το «επιθετικό» χέρι που ονομάζεται «δόρυ» συνήθως... εξοπλίζεται με κοφτερά κομμάτια γυαλιού κολλημένα με ρητίνη. Το αμυντικό χέρι, όπως και το υπόλοιπο σώμα, είναι εντελώς απροστάτευτο και ονομάζεται «ασπίδα».

Οι αγώνες διεξάγονται κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης Lagos της Νιγηρίας. Καθημερινά μπορεί κάποιος να συναντήσει αγώνες στο δρόμο, ενώ τις Κυριακές πραγματοποιούνται οι πιο σημαντικοί. Το κλίμα που δημιουργείται γύρω από τους δυο πυγμάχους είναι πολεμικό. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι κραυγές των θεατών αλλά και τα παραδοσιακά όργανα που συνοδεύουν τη μάχη δημιουργούν άγρια συναισθήματα. Παράλληλα, όσο ο αγώνας εξελίσσεται το κοινό έρχεται όλο και πιο κοντά, αφού δεν υπάρχει οριοθετημένο «πεδίο μάχης», πιέζοντας τους αγωνιζόμενους να έρθουν σε... στενότερη επαφή.

Η μουσική αποτελεί βασικό κομμάτι και ποτέ δεν λείπει από έναν αγώνα. Οι πυγμάχοι ενθαρρύνονται από το ρυθμό που τους δίνουν οι μουσικοί, ενώ αυτός που θα νικήσει κάνει τον... γύρο του θριάμβου ακούγοντας τα τραγούδια που παίζονται για να τον τιμήσουν. Η Dambe είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Νιγηρία. Ατομα και από τα δύο φύλα παρακολουθούν τους αγώνες που διεξάγονται, ενώ στους αθλητές προσφέρονται πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, παρόλο που πρόκειται για μια ιδιαίτερα φτωχή χώρα.

Δείτε φωτογραφίες τραβηγμένες από αγώνες Dambe στην Νιγηρία:






















Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου