To λεωφορείο σαρανταποδαρούσα!

Λεωφορείο 23 θέσεων με ανώτατη ταχύτητα 250 χλμ./ώρα! Ουτοπία; Όχι βέβαια, πρόκειται για ολλανδικό Superbus, του οποίου ο εμπνευστής πέθανε πριν λίγες ημέρες.

Το όνομα Wubbo Johannes Ockels είναι άγνωστο εκτός Ολλανδίας. Στη χώρα της τουλίπας όμως είναι πασίγνωστο, καθώς ήταν ο πρώτος Ολλανδός που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο Ockels ήταν μέλος του πληρώματος του Space Shuttle Challenger, που εκτοξεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου στο διάστημα και προσγειώθηκε μετά από επτά ημέρες και 44 λεπτά ξανά στη μητέρα Γη. Από τότε ασχολήθηκε ο καθηγητής Αεροναυτικής και Αεροδιαστημικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ με τις εναλλακτικές τεχνολογίες κίνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχε διατελέσει σύμβουλος της ομάδας φοιτητών Nuon, η οποία νίκησε αρκετές φορές στον αγώνα World Solar Challenge με ηλιακά οχήματα.

Ο Ockels είχε όμως μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Έτσι δημιούργησε με τους φοιτητές του το πρότζεκτ Superbus, δηλαδή ένα τριαξονικό λεωφορείο σαν τεράστια σαρανταποδαρούσα με 15 μ. μήκος, 2,55 μ. πλάτος και 1,65 μ. ύψος. Το Superbus μπορεί να μεταφέρει 23 επιβάτες και έναν ακόμη σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ το σασσί από ανθρακονήματα και το αμάξωμα από φάιμπεργκλας «περιορίζουν» το βάρος στους 10,5 τόνους. Ο πρώην αστροναύτης εφοδίασε το δημιούργημά του με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 544 ίππων.

Το αεροδυναμικό σχήμα του Superbus προϊδεάζει για γρήγορες επιδόσεις και αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη με την τελική ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα. Οι πόρτες που προσφέρουν πρόσβαση στις οκτώ σειρές καθισμάτων ανοίγουν προς τα πάνω και για τον σχεδιασμό του αμαξώματος έβαλε το χεράκι της η Αντονία Τέρτσι, πρώην υπεύθυνη αεροδυναμίστρια της ομάδας της BMW Williams στη Formula 1.

Στις 15 Μαΐου 2012 γιόρτασε η ομάδα του Wubbo Johannes Ockels την ταξινόμηση του Superbus, που έλαβε μετά από δύο χρόνια δοκιμών τις πολυπόθητες πινακίδες για κυκλοφορία στους δημόσιους δρόμους. Το Superbus απετέλεσε τον σταρ σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις, ενώ ενδιαφέρθηκαν να το παραγγείλουν αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς ο Οckels δεν πρόλαβε να καμαρώσει το δημιούργημά του και σε άλλες αγορές!







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου