Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα


Η Βεργίνα είναι μια κωμόπολη του νομού Ημαθίας, χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας. Στην τοποθεσία αυτή ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε το 1977 ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας.

Ένα συγκρότημα βασιλικών μακεδονικών τάφων μεταξύ των οποίων ο ασύλητος τάφος του βασιλιά Φιλίππου το Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ίδια συστάδα υπάρχουν δύο ακόμη τάφοι που πιστεύεται οτι ανήκουν στη σύζυγο του Φιλίππου, Μήδα και στο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο Δ’.

Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο των Αιγών και αεντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τόσο από την πολυτέλεια και την τεχνική τους όσο και από την άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται.

Μερικοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν ότι ο τάφος ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο το Β’ ενώ κατ’ άλλους τα στοιχεία είναι συντριπιτικά. Όπως όμως ο ίδιος ο Μανόλης Ανδόνικος δήλωνε αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στην αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ευρήματα της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β΄:


Τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη


Ο τάφος με τους ελεύθερους κίονες



Η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και η χρυσελεφάντινη ασπίδα του.


Η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα αποτεφρωμένα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός. Η χρυσή λάρνακα ζύγιζε 11 κιλά και κοσμείται από μακεδονικό αστέρι. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, ενώ υγίζει 714 γραμμάρια.



Η χρυσελεφάντινη κλίνη του Φιλλίπου με εκπληκτικές παραστάσεις σκαλισμένες σε ελεφαντοστό.


Η ασημένια τεφροδόχος και το χρυσό στεφάνι του Αλέξανδρου Δ’


Σκεύη συμποσίου από τον τάφο του Αλέξανδρου Δ’.


Η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι της Μήδας.


Χρυσό στεφάνι μυρτιάς της Μήδας






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου