Πρόσχημα για πόλεμο


Στις αρχές της δεκαετίας του '60, μετά την αποτυχημένη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, το αμερικανικό Πεντάγωνο έψαχνε ένα πρόσχημα για να εισβάλλει και να καταλάβει την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της αμερικανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, το γενικό επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εμπνεύστηκε την μυστική επιχείρηση «Νόρθγουντς»: μια σειρά τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ καθώς και την κατάρριψη ενός αμερικανικού αεροπλάνου από την CIA.

Ημερομηνία προβολής: 18 - 10 - 2004

«Οι ενέργειες αυτές θα αποδίδονταν στις κουβανικες μυστικές υπηρεσίες ώστε να δικαιολογηθεί η επίθεση εναντίον της Κούβας. Το σχέδιο εγκρίθηκε από το γενικό επιτελείο, αλλά η κυβέρνηση Κέννεντι το απέρριψε», εξηγεί στην εκπομπή ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Τζέημς Μπάμφορντ, που ανακάλυψε τα ντοκουμέντα της επιχείρησης, ερευνώντας τα αρχεία της δολοφονίας του τότε αμερικανού προέδρου Τζών Κέννεντι.

Το 2000, μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, η νεοσυντηρητική οργάνωση «Σχέδιο για το Nέο Aμερικανικό Aιώνα» έδωσε στη δημοσιότητα το μανιφέστο της, το οποίο προέβλεπε προληπτικούς πολέμους και εισβολή στο Ιράκ. Οι ιδέες του μανιφέστου ήταν τόσο επιθετικές, ώστε οι συντάκτες του παραδέχονταν ότι θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την αμερικανική κοινή γνώμη μόνο «αν στο έδαφος των ΗΠΑ σημειωνόταν μια μεγάλη καταστροφή, τύπου Πέρλ Χάρμπορ». Με την άνοδο του Τζωρτζ Μπους στην εξουσία οι νεοσυντηρητικοί ήρθαν στα πράγματα και η 11η του Σεπτέμβρη τους έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους. Είναι άραγε για αυτό το λόγο που ο Λευκός Οίκος δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις παρά τις πληροφορίες προειδοποιήσης;

Ο Στέλιος Κούλογλου προσπαθεί να δώσει απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα της 11ης του Σεπτέμβρη, μιλώντας με πράκτορες της CIA και του FBI, καθώς και με αξιωματικούς που δούλευαν για το γραφείο ειδικών σχεδίων του Πενταγώνου...

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου