Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας: Ένα ντοκιμαντέρ από τον Δημοκρατικό Στρατό


«Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» γυρίστηκε το 1948 από το Κινηματογραφικό Συνεργείο του ΔΣΕ «Η Ελεύθερη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που περιπλανιέται στο Γράμμο και το Βίτσι, στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο ΔΣΕ αλλά και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, αποτελούνταν από τους Γιώργο Σεβαστίκογλου, που έγραψε και το σενάριο, Απόστολο Μουσούρη και Μάνο Ζαχαρία. Ο τελευταίος μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» εξηγούσε ότι η ταινία είναι καθαρό ντοκιμαντέρ χωρίς ίχνος μυθοπλασίας.

Το μοντάζ και η επεξεργασία του ήχου έγιναν στην Πράγα, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κλειστή προβολή της, παρόντος και του μεγάλου Τσεχοσλοβάκου ντοκιμαντερίστα, Γιόρι Σίβενς. Η πρώτη δημόσια προβολή της στην Ελλάδα έγινε αρχές του ’49 σε ένα χωριό του Βίτσι. Έκτοτε, τα «ίχνη» της χάνονται. Πολλές 10ετίες αργότερα, θα ανακαλυφθεί εντελώς τυχαία μια κόπια της στη Γαλλία από τον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη. Την κόπια είχε ένας ιδιώτης που υποστήριξε ότι την αγόρασε νόμιμα από την Ταινιοθήκη της Τσεχοσλοβακίας μετά τη διάλυση της χώρας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου