Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαίο αιγυπτιακό εγχειρίδιο με επικλήσεις και ξόρκια


Οι ερευνητές έχουν αποκρυπτογραφήσει ένα αρχαίο αιγυπτιακό εγχειρίδιο, αποκαλύπτοντας μια σειρά από επικλήσεις και ξόρκια.

Υπάρχουν ξόρκια για την αγάπη, εξορκισμοί, και θεραπεία για το μαύρο ίκτερο (μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη). Είναι γραμμένο στην Κοπτική (μια αιγυπτιακή γλώσσα) και στις 20 σελίδες του περιέχει εικονογραφημένους κώδικες.

Μεταξύ των άλλων, το «Εγχειρίδιο Τελετουργικής Δύναμης» όπως αποκάλεσαν οι ερευνητές το βιβλίο, λέει στους αναγνώστες πώς να κάνουν ξόρκια για την αγάπη, πώς να ξορκίζεις τα κακά πνεύματα και πως να θεραπεύσει κανείς τον ‘μαύρο ίκτερο’, μια λοίμωξη από βακτήρια , που υπάρχει και σήμερα και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Το βιβλίο είναι δεμένο, κατασκευασμένο από περγαμηνή και αποκαλείται ‘κώδικας’


«Είναι ένα πλήρες 20σέλιδο βιβλίο από περγαμηνή και περιέχει τα τελετουργικά λόγια ενός επαγγελματία τελετάρχη», όπως σημειώνουν οι Malcolm Choat και IainGardner οι οποίοι είναι καθηγητές των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας Macquarie και του Σίδνεϊ, αντίστοιχα, στο βιβλίο τους που φέρει τον τίτλο «Κοπτικό Εγχειρίδιο Τελετουργικής Δύναμης» ["A Coptic Handbook of Ritual Power" ]

Οι Σεθιανοί


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κώδικας χρονολογείται τον 7ο ή τον 8ο αιώνα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Αιγύπτιοι ήταν Χριστιανοί και ο κώδικας περιέχει μια σειρά από επικλήσεις με αναφορά προς τον Ιησού.

Ωστόσο, ορισμένες επικλήσεις φαίνονται περισσότερο συνδεδεμένες με μια θρησκευτική ομάδα που ονομάζονταν Σεθιανοί ή Σηθιανοί.

Αυτή η θρησκευτική ομάδα άνθισε στην Αίγυπτο κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και έλαβε την ονομασία από τον Σηθ ή Σεθ, τον τρίτο υιό του Αδάμ και της Εύας, τον οποίο εκτιμούσαν.
Μια επίκληση του κοπτικού κειμένου αναφέρει « Ο Σεθ, ο ζωντανός Χριστός».

[Σημ. Οι Σεθιανοί δεν πίστευαν ότι ο κόσμος , η ζωή, δημιουργήθηκε από το Θεό, αλλά ότι είναι δημιούργημα των Αιώνων- Eoni, και αυτή σχημάτισαν το Πλήρωμα του κόσμου –Pleroma. Για αυτούς ο Χριστός δεν σταυρώθηκε, ούτε αναστήθηκε, γιατί είναι πνεύμα αιώνιο και είναι ο τελευταίος απόγονος του Σεθ που ήρθε στη Γη για να διδάξει στους μυημένους]

Στην αρχή του κώδικα αναφέρεται μια θεϊκή μορφή που ονομάζεται «Μπακτιόθα», η ταυτότητα του οποίου είναι μυστήρια. Αναφέρεται «δίνω χάρη σε σας και σας καλώ Μπακτιόθα».

Το κοπτικό εγχειρίδιο αποκτήθηκε από το πανεπιστήμιο Macquarie στα τέλη του 1981 από τον Michael Fackelmann, έναν έμπορο αρχαιοτήτων που εδρεύει στη Βιέννη.

Κατά τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το πανεπιστήμιο Macquarie αγόρασε παπύρους από τον Michael Fackelmann, ανέφερε ο καθηγητής Malcolm Choat.
Σύμφωνα με τον ίδιο η διάλεκτος των κειμένων προέρχεται από τους κατοίκους της Άνω Αιγύπτου, της αρχαίας Ερμουπόλεως.

Ο κώδικας βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαίων Πολιτισμών στο ΠανεπιστήμιοMacquarie στο Σύδνεϋ.






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου