Δανία: Αίτημα στον ΟΗΕ προκειμένου να ανακηρύξει Δανέζικη περιοχή τον Βόρειο Πόλο

Αίτημα στον ΟΗΕ προκειμένου να ανακηρύξει δανέζικη περιοχή τον Βόρειο Πόλο υπέβαλε η Δανία υποστηρίζοντας ότι η περιοχή που τον περιβάλει συνορεύει με το ηπειρωτικό κομμάτι της Γροιλανδίας, μιας δανέζικης αυτόνομης περιοχής.

Για «ιστορική και σημαντική στιγμή» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Μάρτιν Λίντεργκαρντ. Ανάλογα αιτήματα εξετάζουν να υποβάλουν Καναδάς και Ρωσία.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ένα υποβρύχιο βουνό μήκους 1,800 μέτρων και το οποίο χωρίζει την Αρκτική στα δύο.

Το 2008 η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία εκτίμησε ότι σχεδόν το 22% των ανεξερεύνητων πηγών ενέργεια της γης βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου αλλά ο Βόρειος Πόλος είναι απίθανο να έχει τόσο πολύ πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο παγωμένο υπέδαφός του.

Η Δανία υποστηρίζει ότι της ανήκει μια έκταση 895.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με περίπου 20 φορές το μέγεθος της Δανίας, πάνω από τα ναυτικά σύνορα της Γροιλανδίας.









Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου