Charlie Hebdo: Το ιστορικό εξώφυλλο-σοκ που ξεγύμνωνε τη χούντα στην Ελλάδα!


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν ιστορικά εξώφυλλα της εφημερίδας Charlie Hebdo, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, που έχουν συγκλονίσει την υφήλιο. Η εφημερίδα στις 26 Νοεμβρίου 1973 σε ένα άκρως σατιρικό εξώφυλλο, αναφέρθηκε σε δυο γεγονότα με ένα κοινό παρονομαστή. Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα σε Ελλάδα και Χιλή με κοινό παρονομαστή τα βασανιστήρια.

Λίγες μέρες νωρίτερα, εκείνη την εποχή, έγιναν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ενώ μια μέρα πριν είχε γίνει το τρίτο πραξικόπημα. Τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου του 1973 εκδηλώθηκε το τρίτο στη σειρά στρατιωτικό πραξικόπημα ενώ τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 1973 στρατιωτικά άρματα αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Η εφημερίδα έγραφε για τα τραγικά αυτά γεγονότα του ’73 καθώς ήταν τότε που η νέα δικτατορική κυβέρνηση επαναλειτούργησε το νησί της Γυάρου ως τόπο εξορίας και ενέτεινε τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της ΕΣΑ.

Το μακρινό αλλά όχι ξεχασμένο για τους Χιλιανούς έτος 1973, γίνεται στη χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής μεταξύ του κυρίως συντηρητικού Κογκρέσου της Χιλής και του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, καθώς και του οικονομικού πολέμου με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, o Αλιέντε ανετράπη από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία.

Ο στρατός κατήργησε την πολιτική κυβέρνηση και καθιέρωσε χούντα που κατέστειλε με αποτρόπαιους τρόπους την αριστερή πολιτική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.








Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου