Η πρώτη μελοποίηση στίχων του Νίκου Καββαδία


Η πρώτη μελοποίηση πάνω σε ποίημα του Νίκου Καββαδία δεν είναι από τον Θάνο Μικρούτσικο. Ούτε από τη Μαρίζα Κωχ, ούτε από το Γιάννη Σπανό. Η πρώτη δισκογραφημένη μελοποίηση πάνω σε ποίημα του Καββαδία είναι από τον Πάνο Σαββόπουλο στο δίσκο Επεισόδιο που κυκλοφόρησε το 1971. Το ποίημα που μελοποιήθηκε ήταν η "Αρμίδα"  που είναι αφιερωμένο από τον ποιητή, στον Κώστα Βάρναλη. 

Εξαιτίας της χουντικής λογοκρισίας, στους στίχους, το "χασίς" έγινε "κρασί" και το "καπνίσει" άλλαξε σε "κοπανήσει". Αρχικά, η λογοκρισία έκοψε το απόσπασμα αυτό εντελώς κι έτσι έγινε η σχετική προσαρμογή για να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο ίδιος ο ποιητής άκουσε αυτή τη μελοποίηση. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ποιητής άκουσε με ενδιαφέρον ερασιτεχνικές μελοποιήσεις ποιημάτων του από φοιτητές της Φιλοσοφικής, το 1973, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι ήταν πολύ συγκινημένος. Για την ιστορία, οι τότε φοιτητές έστειλαν σε δισκογραφική τα τραγούδια εκείνα και απορρίφθηκαν, καθώς ο Καββαδίας θεωρήθηκε... ''τελειωμένη υπόθεση''. 









ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου