Serj Tankian και John Psathas μαζί για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία


Με το εύγλωττο «100 years» ο frontman των System of a Down, Serj Tankian και ο Ελληνονεoζηλανδός συνθέτης, John Psathas θέλησαν να τιτλοφορήσουν την κοινή τους δημιουργία, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απαρχή του «Σύντομου 20ού αιώνα», κατά τον ιστορικό, Eric Hobsbawm.

Οι Tankian και Psathas επιχειρούν μία από κοινού θεώρηση για ό,τι συνέβη και επιλέγουν τα εκφραστικά μέσα που τους προσφέρει η μουσική για να αποτυπώσουν τη δική τους οπτική. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και επιβλητικό σε μουσικό επίπεδο, καθώς και δεικτικό της θέσης που παίρνουν οι δύο καλλιτέχνες, απέναντι σε πολύ ευαίσθητα ιστορικά γεγονότα, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη νεότερη Ιστορία.

Θα προσθέταμε, επίσης, πως η στάση τους κρούει κυρίως ανθρωποκεντρικά σημεία, καθώς προσβλέπει στη γενναιότητα της υπέρβασης, για να ξορκιστεί η πιθανότητα επανάληψης τέτοιων φρικαλεοτήτων. Σε αυτή τους τη συνεργασία οι Tankian και Psathas έχουν ως «καλεσμένους» εξαιρετικούς μουσικούς από την Ελλάδα (Σ. Σινόπουλο, Β. Καρίπη, Π. Κούρτη, Α. Παππά, Κ. Θεοδωράκο, Σ. Λαμπροπούλου), από την Αρμενία (ο Vardan Grigoryan), από τον Καναδά (τον ηθοποιό και μουσικό David Alpay), καθώς και τον στενό συνεργάτη του Tankian, Jeffrey Mallow.

Το σχετικό video του project «ανέβασε» πριν από λίγες ώρες, ο ίδιος ο Serj Tankian στο προσωπικό του κανάλι στο youtube, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως οι System of A Down, το 2015 πραγματοποιούν περιοδεία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα (23 Απριλίου) πρόκειται να εμφανιστούν και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Yerevan, σε μία συναυλία με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, όπου οι θεατές θα εισέλθουν με ειδικές προσκλήσεις και χωρίς να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο…

Υ.Γ. Το video του "100 Years" περιέχει φωτογραφίες - ντοκουμέντα με «σκληρές» εικόνες…







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου