Στο φως το καταφύγιο του Ουίνστον Τσώρτσιλ στο λιμάνι του Ντόβερ!


Η επίσκεψη του καταφυγίου σήμερα είναι μόνο για τους θαρραλέους και το National Trust προειδοποιεί ότι οι επισκέπτες πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και «με καλή υγεία» και περιγράφεται ως «μια περιπέτεια σε ένα σκοτεινό, βρώμικο και υγρό περιβάλλον που δεν ενδείκνυται για τους κλειστοφοβικούς»

Ένας λαβύρινθος από σήραγγες, το καταφύγιο του Κόλπου Φαν, που βρίσκεται 125 σκαλοπάτια κάτω από τους βράχους του Ντόβερ, άνοιξε πρόσφατα για το κοινό. Το καταφύγιο είχε χτιστεί με διαταγή του Γουίνστον Τσόρτσιλ αλλά εγκαταλείφθηκε και βανδαλίστηκε μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Το National Trust, το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη βρετανική κληρονομιά, ανακάλυψε με έκπληξη πριν από τρία χρόνια ότι είχε αποκτήσει κατά λάθος το ιστορικό ακίνητο, το οποίο είναι θαμμένο 23 μ. κάτω από τα βράχια που δεσπόζουν στο λιμάνι του Ντόβερ.

Οι σήραγγες, που σκάφτηκαν στον ασβεστόλιθο μέσα σε μόλις 100 ημέρες μετά την επίσκεψη του Τσόρτσιλ, βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος απ” όσο είναι το ύψος του γειτονικού φάρου Σάουθ Φόρλαντ.

Αν και οτιδήποτε μεταλλικό αφαιρέθηκε από το καταφύγιο για να πουληθεί μετά το τέλος του πολέμου, ενώ στους βανδαλισμούς περιλαμβάνεται και η φωτιά στους ξύλινους στύλους της μακρύτερης σήραγγας – η οποία κατέρρευσε μερικώς -, το περισσότερο διατηρείται σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση.

Υπάρχουν ακόμη και τα γκραφίτι με τα ονόματα των ανδρών που έσκαψαν τις σήραγγες και εκείνων που αργότερα κρύφτηκαν, ακούγοντας τις μάχες στην απέναντι γαλλική και βελγική ακτή.

Το γκραφίτι περιλαμβάνει αυτό που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν «λατρινάλια», παράδοση που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες τουαλέτες κατεδαφίστηκαν στη δεκαετία του ’70, τα τούβλα χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν τούνελ: στα γκραφίτι που φέρουν περιλαμβάνονται αρχικά ζωγραφιές και στιχάκια.

Βιβλία και κουπόνι ποδοσφαίρου


Ένας από τους κτίστες του τούνελ εντοπίστηκε χάρη σε γκραφίτι που είχε σχεδιάσει. Πρόκειται για τον Ρέτζιναλντ Αρθουρ Φόιλ που γεννήθηκε το 1912 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 1941 δουλεύοντας κάτω από τη γη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της νότιας ακτής της Βρετανίας, αλλά μετατέθηκε στους Βασιλικούς Μηχανικούς το 1942, και η μετέπειτα πολεμική του καριέρα και ζωή δεν έχουν καταγραφεί.

Ένα βιβλίο κρυμμένο πάνω σε έναν αεραγωγό πριν από περισσότερα από 70 χρόνια εντοπίστηκε στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης. Ήταν μια ναυτική περιπέτεια που εκδόθηκε το 1903, «Shadow on the Quarter Deck» του ταγματάρχη Γ. Π. Ντράρι.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αυτοσχέδια βιβλία, ένα κουπόνι ποδοσφαίρου των Unity Pools για τις 20 Φεβρουαρίου 1943, βρετανικές και αμερικανικές σφαίρες και μια βελόνα με υπολείμματα από χακί μαλλί.

Το καταφύγιο χτίστηκε μαζί με μια μονάδα πυροβολικού που βρίσκεται μόλις 21,5 μίλια από τη Γαλλία. Ο Τσόρτσιλ επισκέφθηκε το Ντόβερ τον Ιούλιο του 1940 και εξοργίστηκε όταν παρακολούθησε με κιάλια τον εχθρό να κινείται ελεύθερα στη Μάγχη.

Σε ένα υπόμνημα προς τον αρχηγό του στρατού είπε: «Πρέπει να επιμείνουμε στη διατήρηση των ανώτερων θέσεων του πυροβολικού στο ακρωτήριο του Ντόβερ, ανεξάρτητα από το σε τι είδους επιθέσεις θα εκτίθενται. Πρέπει να παλέψουμε για να διατηρήσουμε την κυριαρχία στο στενό της Μάγχης, να καταστρέψουμε τις πυροβολαρχίες του εχθρού και να οχυρώσουμε τις δικές μας».

Το συγκρότημα, το οποίο αρχικά περιλάμβανε πέντε μεγάλες κάμαρες με αποθηκευτικό χώρο για τουφέκια ανάμεσα στις κουκέτες, ένα νοσοκομείο, μία αίθουσα ασφαλείας, μία γεννήτρια, και τουαλέτες σκάφτηκε στον ασβεστόλιθο από τους Βασιλικούς Μηχανικούς από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Εθελοντές για 100 τόνους μπάζα


Μέρος του συγκροτήματος κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του ’70, όπως οι τρεις σήραγγες εισόδου που γκρεμίστηκαν και γέμισαν με μπάζα. Ανακαλύφθηκαν ξανά όταν μια μικρή τρύπα στο έδαφος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών από το National Trust στην περιοχή. Πολλοί εθελοντές πήγαν να βοηθήσουν για να καθαρίσουν οι σήραγγες, μεταφέροντας περισσότερους από 100 τόνους μπάζα με το χέρι.

Η επίσκεψη του καταφυγίου σήμερα είναι μόνο για τους θαρραλέους. Το National Trust προειδοποιεί ότι οι επισκέπτες πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και «με καλή υγεία», ικανοί να φέρουν εις πέρας τη 45λεπτη βόλτα.

Η κατάβαση, φορώντας κράνη, φωτίζεται με φακούς και περιγράφεται ως «μια περιπέτεια σε ένα σκοτεινό, βρώμικο και υγρό περιβάλλον που δεν ενδείκνυται για τους κλειστοφοβικούς».

Ωστόσο το National Trust αναμένει τεράστιο ενδιαφέρον από το κοινό.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου