NASA: Ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νερό σε υγρή μορφή στον πλανήτη Άρη


Οι φήμες για το τι επρόκειτο να ανακοινώσει η NASA σχετικά με τη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη στον Άρη οργίαζαν και τελικά επιβεβαιώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 18:30! Ο πλανήτης Άρης είχε νερό και πιθανότατα φιλοξενούσε ζωή έστω σε μικροβιακή μορφή ανακοίνωσε η NASA σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο «Κόκκινος Πλανήτης» διέθετε πολλές πηγές νερού, αλλά το υγρό στοιχείο εξαφανίστηκε εξαιτίας ορισμένων ακραίων κλιματικών αλλαγών που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε έτσι, όπως αναμενόταν, ότι κατά τη διάρκεια ερευνών το περασμένο καλοκαίρι, ανακαλήφθηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα (προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού) στον «Κόκκινο Πλανήτη»! Κοινώς, εκτοξεύθηκαν οι πιθανότητες για ύπαρξη ζωής στον Άρη!


Και μπορεί η ΝΑSA να κρατούσε εντελώς κλειστά τα χαρτιά της και να μην έχει δώσει καμιά πληροφορία, ωστόσο οι ειδικοί είχαν ήδη ψυλλιαστεί τις υποψίες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη.

Κάτι που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αλλά και την ανθρώπινη αλαζονεία πως «είμαστε μόνοι στο μάταιο τούτο… γαλαξία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον, δίνουν το «παρών» και δύο από τους επιστήμονες που μελέτησαν φωτογραφίες του Άρη στις οποίες υπήρχαν υποψίες για… παρουσία νερού σε υγρή μορφή και όχι μόνο σε πάγου (που ήδη γνώριζαν).

Και κάπως έτσι, λύθηκε και το μυστήριο για τις αλλαγές στην επιφάνεια του Άρη, καθώς οι παράξενες γραμμές που αυλακώνουν τις πλαγιές του Άρη, πιθανότατα είναι ρυάκια αλμυρού νερού.

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές αυτές, που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη «θερμή» εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

«Υπήρξε ζωή στον Άρη και μπορούμε να το ανακαλύψουμε; Μήπως ξεκίνησε η ζωή στον Άρη; Υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη; Μπορούμε να το διαπιστώσουμε είτε στέλνοντας μηχανήματα είτε ανθρώπους και θα είμαι πολύ χαρούμενος να φτάσει αυτή η ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε:

«Στον Άρη σημειώθηκε σφοδρή κλιματική αλλαγή και στέγνωσε από νερό. Υπάρχει μεγάλη υγρασία στον πλανήτη. Αυτές οι ανακαλύψεις είναι πολύ σημαντικές. Δεν είναι ο ξηρός πλανήτης που πιστεύαμε. Βρέθηκε τρεχούμενο νερό στον πλανήτη».
Το νερό σε υγρή μορφή κυλάει τα καλοκαίρια από λόφους, χαράδρες και πλευρές κρατήρων του Άρη. Τα μικρά ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του πλανήτη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πάντως από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επίσης πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του 'Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Ο 'Αρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

«Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA για την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».

Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι έχουν βρει ενδείξεις, στις γραμμές αυτές, για την παρουσία «ένυδρων» αλάτων, τα οποία χρειάζονται νερό για να σχηματιστούν.

Όπως και να έχει, οι ενδείξεις αυτές, τις οποίες συγκέντρωσαν χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε τη αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, «ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση» για την παρουσία νερού στην επιφάνεια του Άρη, συμπεραίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Τον περασμένο Απρίλιο, άλλωστε, άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει στο Nature Geoscience ότι στην επιφάνεια του πλανήτη υπήρχαν υπερχλωρικά άλατα ασβεστίου.

Δείτε την ανακοίνωση της NASA:











ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου