Το «Άξιον Εστί» στο θέατρο του Λυκαβηττού το 1977

Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας και τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Το έργο του «Άξιον Εστί» αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και εγινε σύμβολο αντίστασης κατά της εξουσίας μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, το 1967.

Το Άξιον Εστί σημάδεψε την ελληνική και παγκόσμια ποίηση. «Έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ό,τι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα, και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση μου, έδωσε το δεύτερο εύρημα, να δώσω δηλαδή σ'αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Έτσι γεννήθηκε το Άξιον Εστί», είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης για το έργο του.

Παρακολουθήστε τη ιστορική συναυλία που δόθηκε στον Λυκαβηττό το 1977, όπου 4 μεγάλοι άνδρες των ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Κατράκης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης... συνάντησαν ο ένας τον άλλο.

Θέατρο Λυκαβηττού 1977:





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου