Μιχάλης Καλτεζάς: Η ματωμένη επέτειος του Πολυτεχνείου το 1985


To 1985, κατά τη δωδέκατη κατά σειρά επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το κράτος δολοφονεί ένα 15χρονο μαθητή τον Μιχάλη Καλτεζά, πέφτει νεκρός από την σφαίρα του αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα που τον πυροβολεί πισώπλατα στο κεφάλι. Ο αστυνομικός με συνήγορο υπεράσπισης τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλάκισης και στις 25/1/1990 αθωώθηκε.

Τον Ιούνιο του 1985 είχε κερδίσει δεύτερη φορά το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές και ο υπουργός οικονομίας Κ. Σημίτης εξαγγείλει τα πρώτα μέτρα λιτότητας, με τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και των συνδικάτων να κορυφώνονται στις 14 του Νοέμβρη με Γενική Απεργία. Την ίδια μέρα, 14 Νοέμβρη, τρείς ημέρες πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, τα ΜΑΤ είχαν χτυπήσει τις απεργιακές επιτροπές σε πολλούς εργατικούς χώρους προϊδεάζοντας για την πολιτική που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1985, η πορεία για την 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Στα Εξάρχεια, μια ομάδα ΜΑΤ ανταλλάσσει λεκτικούς διαξιφισμούς με ομάδα νεαρών. Στο σημείο φτάνουν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις καταστολής από παρακείμενη «κλούβα», ενώ πολλαπλασιάζονται και οι νεαροί. Τα επεισόδια σύντομα εξαπλώνονται στο κέντρο της Αθήνας λίγο αργότερα μια ομάδα νεαρών πετάει μολότοφ προς την κλούβα.

Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας, ήταν ο μοναδικός, που οι συνάδελφοι του τον περιγράφουν ως πανικόβλητο και εκτός εαυτού. Σημαδεύει και πυροβολεί πισώπλατα τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά, ο οποίος απομακρυνόταν από το σημείο και ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν συμμετείχε στα επεισόδια. Η σφαίρα βρίσκει στο κρανίο τον 15χρονο μαθητή. Ο ανήλικος μεταφέρεται από ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπου απλά διαπιστώνεται ο θάνατός του. Το όνομά του προστίθεται στη λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας σε επέτειο για το Πολυτεχνείο, μαζί με αυτά των Κούμη και Κανελλοπούλου.

Η είδηση της δολοφονίας του ανήλικου μαθητή προκαλεί την κατάληψη του παλιού Χημείου στην οδό Σόλωνος, αλλά και του Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχ. Σταθόπουλο, παρέχει άδεια εισόδου για το Χημείο στις αστυνομικές δυνάμεις. Για πρώτη φορά μετά το 1976, γίνεται χρήση δακρυγόνων αερίων, ενώ οι αστυνομικοί ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν 37 άτομα. Επρόκειτο για την πρώτη άρση του ασύλου από την επίσημη θεσμοθέτησή του το 1982.

Τα επεισόδια στην πρωτεύουσα συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας, υπέβαλλε την παραίτησή του μετά τη δολοφονία του μαθητή και τα επεισόδια, ο τότε πρωθυπουργός όμως Ανδρέας Παπανδρέου, δεν την κάνει δεκτή αλλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα όλη η τότε ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η «17 Νοέμβρη», σε αντίποινα για τη δολοφονία του μαθητή από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως την αιτιολόγησε, πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση κατά κλούβας των ΜΑΤ, κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο αστυνομικός Νίκος Γεωργακόπουλος και 12 άλλοι να τραυματιστούν.

Ο Αθανάσιος Μελίστας ισχυρίστηκε ότι έριξε στα τυφλά μέσα από την κλούβα γιατί δέχτηκε μολότωφ, κι η σφαίρα εξοστρακίστηκε, έτσι ακριβώς ισχυρίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Οι μάρτυρες όμως είπαν ότι τον είχαν δει εκτος να γονατίζει και να σημαδεύει αρκετή ώρα πριν πυροβολήσει τον άτυχο Μιχάλη Καλτέζα όταν έτρεχε να ξεφύγει.

Ο δράστης της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, με συνήγορο υπεράσπισης τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, αθωώνεται σε β’ βαθμό, στις 25/1/1990, με το ελαφρυντικό ότι διέπραξε το έγκλημα «εν βρασμώ ψυχής». Η είδηση της αθώωσής του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το Πολυτεχνείο τελούσε υπό κατάληψη για 18 μέρες.

Ο Μάνος Χατζηδάκις με αφορμή την αθώωση του αστυνομικού Μελίστα για την δολοφονία είχε πει:

«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς».
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου