Η ολική έκλειψη ηλίου με το μάτι της NASA

Τετάρτη 9 Μαρτίου, η Σελήνη πέρασε ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο δημιουργώντας ένα φαινόμενο γνωστό και ως ολική έκλειψη ηλίου. Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θεαματική ολική έκλειψη Ηλίου. Για όσους δεν τα κατάφεραν, η NASA κατέγραψε το φαινόμενο σε ένα φαντασμαγορικό βίντεο.

Η μοναδική ολική έκλειψη ηλίου του 2016 ήταν ορατή από ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και από τη Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό Εκεί θα γίνει πριν ακόμα ξημερώσει η 8η Μαρτίου διότι απλούστατα θα λήξει πριν ακόμα αρχίσει.

Η σκιά της Σελήνης που θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον πλανήτη μας και τον Ήλιο έπεσε πάνω στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας ή μεσημέρι τοπική ώρα.

Καθώς όμως η Γη περιστρέφεται, η σκιά του φεγγαριού θα κινηθεί προς τα ανατολικά και θα περάσει τη λεγόμενη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, μια νοητή γραμμή όπου ο χρόνος πηδά μπρος-πίσω.

Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας: Η «γραμμή» που χωρίζει το χθες από το αύριο

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line) είναι μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χθες από το αύριο.

Αεροπλάνο ή πλοίο το οποίο περνά την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας προσαρμόζει την ημερομηνία του αφαιρώντας ή προσθέτοντας μια μέρα, ανάλογα την κατεύθυνση που έχει περνώντας την γραμμή.

Παραδείγματος χάριν, ένας ταξιδιώτης που περνά την γραμμή με κατεύθυνση προς τα ανατολικά αφαιρεί μια μέρα από αυτή που είχε πριν περάσει την γραμμή ενώ περνώντας με κατεύθυνση προς τα δυτικά προσθέτει μια μέρα σε αυτή που είχε.

Περνώντας την γραμμή προς τα ανατολικά κερδίζεται μια μέρα ενώ προς τα δυτικά χάνεται μια μέρα.

Κλασσικό παράδειγμα είναι το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», όπου ο Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο προς τα ανατολικά καιόταν επέστρεψε νόμιζε ότι είχε χάσει το στοίχημα αργοπορώντας μια μέρα, καθώς στο κομμάτι από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας προς το Σαν Φρανσίσκο δεν αφαίρεσε μια μέρα από το ημερολόγιο του καθώς πέρναγε την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας.

Η σκιά της Σελήνης συνέχισε να κινείται ανατολικά για περίπου τέσσερις ώρες ώσπου διέσχισε τη Γραμμή Ημερομηνίας και εξάφανίστηκε στον Ειρηνικό, όταν εκεί ήταν ακόμα Τρίτη σύμφωνα με την τοπική ώρα (περίπου 4 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).


Δείτε το φαινόμενο όπως το κατέγραψε η NASA:






ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου