Λύθηκε το μυστήριο με το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ!


Είναι ίσως για το πιο γνωστό περιστατικό στην ιστορία της τέχνης: Μια νύχτα του Δεκεμβρίου του 1888, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε μια στιγμή τρέλας έκοψε ένα τμήμα του αριστερού του αυτιού, εμφανίστηκε αιμόφυρτος σε έναν οίκο ανοχής με τον κομμένο λοβό και στη συνέχεια ζήτησε από μια ιερόδουλη να του τον φυλάξει. 

Η επιστολή από το γιατρό του Βαν Γκογκ, Φέλιξ Ρέι, παρουσιάζει ένα σκίτσο του ακρωτηριασμένου αυτιού και τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ, ανατρέποντας τις καθιερωμένες ιστορικές αφηγήσεις. Η επιστολή του Δρ Ρέι αποκαλύπτει ότι ο ταραγμένος καλλιτέχνης δεν είχε αφαιρέσει μόνο ένα τμήμα του αυτιού του, τελικά, αλλά ολόκληρο, καθώς επίσης και ότι η γυναίκα που το παρέλαβε δεν ήταν ιερόδουλη, αλλά καθαρίστρια.

Η ερευνήτρια Bernadette Murphy ήταν σε θέση, με τη βοήθεια της επιστολής, να αποδείξει ότι το αυτί δόθηκε συγκεκριμένα σε ένα κορίτσι που ονομάζεται Gabrielle, όπως αναφέρει η Telegraph. Η Gabrielle είχε τραυματιστεί από επίθεση που είχε δεχτεί από έναν σκύλο και εργαζόταν ως καμαριέρα σε οίκο ανοχής για να πληρώνει τους ιατρικούς λογαριασμούς της. Η επιστολή του Δρ Ρέι εκτίθεται αυτήν την περίοδο στην έκθεση “On The Verge of Insanity”, στο Άμστερνταμ, όπου παρουσιάζονται επίσης 25 πίνακες του, το πιστόλι της αυτοκτονίας και προσωπικά του αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαν Γκογκ όσο ήταν εν ζωή, κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα πίνακα, από 900 συνολικά έργα. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.







ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου