Euro 2004: Το θαύμα της Ελλάδας στην Πορτογαλία


Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουλίου 2004... εκείνη η μαγική μέρα που η Εθνική ομάδα της Ελλάδας πάτησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το Euro 2004 στην Πορτογαλία. Μέσα στο κατακαλόκαιρο οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, πήγαν ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, διαψεύδοντας όλους τους μπούκερς...

Η ομάδα που την αποκάλεσαν «πειρατικό» κατάφερε, με γκολ του Χαριστέα, να νικήσει 1-0 την Εθνική Πορτογαλίας, στον τελικό της διοργάνωσης και να στείλει όλους τους Έλληνες, ποδοσφαιρόφιλους ή μη, στον ουρανό.


Ήταν μόλις η δεύτερη παρουσία της «γαλανόλευκης» σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πρώτη μετά από 24 χρόνια, αγνοούσε φυσικά την πρώτη νίκη της σε τέτοιο επίπεδο (1 ισοπαλία - 2 ήττες ο μέχρι τότε απολογισμός), ενώ ήταν η πρώτη εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση μετά την επώδυνη εμπειρία του Μουντιάλ του 1994, με τον απολογισμό των 3 ηττών σε ισάριθμα ματς με Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία, καθώς και των 0 - 10 τερμάτων.


Και όμως, το διάστημα από την 12η Ιουνίου μέχρι την 4η Ιουλίου του 2004 ήταν η πλέον ονειρεμένη περίοδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο, με το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ να κάνει με το "καλημέρα" την πρώτη νίκη του σε τελική φάση Euro, να ολοκληρώνει την παρουσία του στον όμιλο με μόλις μία ήττα, και να αποκλείει ένα - ένα τα μεγαθήρια με την κλασική... συνταγή του 1-0 σε όλους τους νοκ - άουτ αγώνες.


Η πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, όταν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια σε όλο τον κόσμο είδαν για πρώτη φορά μέχρι - εκείνη τη στιγμή - την οικοδέσποινα ενός Euro να χάνει μέσα στο σπίτι της, στην πρεμιέρα.

Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2
Σκόρερ: 6΄ Καραγκούνης, 51΄ Μπασινάς (πεν.), 90΄+ Ρονάλντο
1-2 υπέρ της Ελλάδας έγραψε το ταμπλό απέναντι στην Πορτογαλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι και του πολύ νεαρού τότε Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Γιώργος Καραγκούνης άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη ενώ το 2-0 έκανε ο Άγγελος Μπασινάς ευστοχώντας σε πέναλτι. Το γκολ της παρηγοριάς για την Πορτογαλία από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ισπανία - Ελλάδα 1-1

Σκόρερ: 28΄ Μοριέντες, 67΄ Χαριστέας
Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την δύσκολη ισοπαλία (1-1) απέναντι στο μεγαθήριο Ισπανία, που μάλιστα αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Μοριέντες εκμεταλλεύθηκε διαδοχικά λάθη στην άμυνα και νίκησε από κοντά τον Αντώνη Νικοπολίδη για να κάνει το 1-0, ωστόσο ο Άγγελος Χαριστέας μίλησε τελευταίος…

Ρωσία - Ελλάδα 2-1
Σκόρερ: 2΄ Κιριτσένκο, 17΄ Μπουλίκιν, 44΄ Βρύζας

Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Εθνική με την αδιάφορη βαθμολογικά Ρωσία να προηγείται με 2-0 από το πρώτο 20λεπτο στο τρίτο ματς των ομίλων. Όμως ο Ζήσης Βρύζας έπαιξε το ρόλο του «λυτρωτή» με το γκολ στο 43’. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με τη νίκη απέναντι στην Πορτογαλία έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά, απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία.

Η έδρα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, «Ζοσέ Αλβαλάδε», έμελε να είναι το πρώτο γήπεδο της Πορτογαλίας στο οποίο η Εθνική Ελλάδας θα έγραφε ιστορία στα νοκ - άουτ παιχνίδια της στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Προημιτελικός: Γαλλία-Ελλάδα 0-1
Σκόρερ: 65΄ Χαριστέας
Νίκη απέναντι στο μεγαθήριο... Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιεϊρά, Μπαρτέζ, Λιζαραζού δεν τρόμαξαν την εθνική που με σέντρα του αρχηγού Θοδωρή Ζαγοράκη και γκολ του συνήθη υπόπτου της διοργάνωσης Άγγελου Χαριστέα σκόραρε στέλνοντας την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σπίτι της και την Ελλάδα στους ουρανούς.

Ημιτελικός: Ελλάδα-Τσεχία 0-0 , 1-0 (παρ.)
Σκόρερ: 105΄ Δέλλας
Ούτε η Τσεχία με τις 4 νίκες στο τουρνουά έως εκείνη τη στιγμή, τα κατάφερε απέναντι στο «θαύμα» Ελλάδα. Ποιος δε θυμάται εξάλλου εκείνον τον… ψυχο-βγαλτικό αγώνα - σίγουρα τον δυσκολότερο από όλους - που έληξε με, τι άλλο, 1-0 στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.

Τελικός: Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1
Σκόρερ: 57΄ Χαριστέας

Ο τελικός ήταν επανάληψη του αγώνα της πρεμιέρας μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στις 11 προηγούμενες διοργανώσεις. Οι Πορτογάλοι που μας είχαν υποστηρίξει στον αγώνα απέναντι στην Τσεχία, θεωρώντας μας προφανώς πιο εύκολο αντίπαλο, ήταν αυτοί που έφυγαν λυπημένοι αν και οικοδεσπότες, από το γήπεδο. Ο Άγγελος Χαριστέας σκόραρε ξανά, το ταμπλό έγραψε 0-1 και τα υπόλοιπα τα θυμάστε…

Πρώτος σκόρερ του Euro 2004 αναδείχτηκε με 5 γκολ ο Μίλαν Μπάρος (Τσεχία) και καλύτερος παίχτης της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου