NASA: H πρώτη φωτογραφία του Δία απο το διαστημικό σκάφος Juno


Την πρώτη φωτογραφία από τον Δία απέστειλε το διαστημικό σκάφος Juno, το οποίο στις 5 Ιουλίου τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία, έπειτα από ταξίδι πέντε ετών. Στην εντυπωσιακή εικόνα διακρίνονται κάποια από τα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά του πλανήτη Δία και τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του η Ιώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης.

Η NASA δημοσίευσε την εικόνα από τον τεράστιο πλανήτη, η οποία δείχνει ένα τμήμα του Δία που φωτίζεται καθώς και τρεις δορυφόρους του, την Ιώ, την Ευρώπη και τον Γανυμήδη. Ο τέταρτος μεγάλος δορυφόρος, η Καλλιστώ, δεν είναι ορατός. Ακόμη και σε αυτήν την απόσταση, η μικρή κόκκινη κηλίδα του τεράστιου πλανήτη είναι ορατή. Η γνωστή ως Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι αποτέλεσμα των αναταραχών και καταιγίδων που σημειώνονται ανάμεσα στις ζώνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας.

Τραβηγμένη από απόσταση 4.3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη, η φωτογραφία δείχνει τον Δία μαζί με τους δορυφόρους Ιω, Ευρώπη και Γανυμήδη. Ωστόσο, ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία, η Καλλιστώ, δεν ήταν ορατός από την συγκεκριμένη οπτική γωνία. Μάλιστα, στο tweet του το Juno δεν παρέλειψε να ανανεώσει το ραντεβού με τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης, αφήνοντας τους να περιμένουν μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι τέσσερις αυτοί δορυφόροι ήταν αυτοί που είχαν παρατηρηθεί από τον Γαλιλαίο, το 1610. Τότε, ο σπουδαίος Ιταλός επιστήμονας είχε ονομάσει τα τέσσερα ουράνια σώματα «Πλανήτες των Μεδίκων».

Η πρώτη εικόνα του Juno έφερε τον ενθουσιασμό στα γραφεία της NASA, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη αποστολή. Ωστόσο, για τις πρώτες εικόνες υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες ακόμα, μέχρι το σκάφος να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη.

Η πρώτη φωτογραφία του Δία από το Juno 



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου