Επιστρέφει στην Ελλάδα κλεμμένη σαρκοφάγος ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών!


Στον τόπο «γέννησής» του επιστρέφει ένα από τα πολλά δημιουργήματα του αρχαίου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που έχουν πέσει θύματα αρχαιοκαπηλίας. Το αρχαίο ανάγλυφο είχε εξαχθεί από τη χώρα μας το 1988. Μέσω Ευρώπης είχε φτάσει ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και βρέθηκε, σε έκθεση τέχνης στο Μανχάταν. Εικονίζει σκηνή μάχης ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες πολεμιστές.

Οι εισαγγελικές Αρχές του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν πως εντόπισαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα τμήμα μίας μαρμάρινης σαρκοφάγου, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από τη Βόρειο Ελλάδα το 1988 μέσω Ευρώπης και είχε ταξιδέψει ως τη Βόρεια Αμερική.Η παράδοση έγινε χτες σε επίσημη τελετή από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάτταν, Cyrus Vance Jr. προς τον Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα.

Το ανάγλυφο χρονολογείται από το δεύτερο αιώνα μ.Χ. και εικονίζει σκηνή μάχης ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες πολεμιστές.Το τμήμα της σαρκοφάγου θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπου θα εκτεθεί στο κοινό και θα χρησιμοποιηθεί για μελέτη και έρευνα.

Βρέθηκε σε γκαλερί του κεντρικού Μανχάταν, όπου ήταν το κύριο έκθεμα. Όταν οι Αρχές παρουσίασαν στους υπεύθυνους της έκθεσης στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το μνημείο είχε κλαπεί, αυτοί το παραχώρησαν οικειοθελώς στην εισαγγελία.

Ο επαναπατρισμός του μνημείου ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη Νέα Υόρκη, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κούτρα.

«Προϊόντα αρχαιοκαπηλίας συχνά αποκτούν ένα πέπλο νομιμότητας με την πάροδο του χρόνου, ή αφού αλλάξουν ιδιοκτήτη», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς. Εξέφρασε τη χαρά του που ένας ακόμα αρχαιολογικός θησαυρός «επιστρέφει στα χέρια του νόμιμου ιδιοκτήτη του, του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο κ. Κούτρας σημείωσε πως τα έργα του αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού πολιτισμού έχουν εμπνεύσει τη σύγχρονη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη και συνεπώς θα πρέπει να εκτίθενται στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό, μακριά από τα χέρια όσων θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.

«Δυστυχώς, στο παρελθόν η χώρα μας έχει πληγεί από σκληρό και συνεχές λαθρεμπόριο των αρχαίων μνημείων της, ενώ ακόμα και σήμερα ένα πολύ σημαντικό τμήμα της πολιτισμικής κληρονομιάς μας παραμένει σκορπισμένο ανά τον κόσμο», προσέθεσε.
















ΠΗΓΗ 1
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου