Νικόλας Άσιμος: Η ζωή και το έργο του μέσα από δυο τηλεοπτικά αφιερώματα

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο πλήρη αφιερώματα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ για την ζωή και το έργο του αντισυμβατικου μπαγάσα, Νικόλα Άσιμου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου 1949 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Νικόλας Άσιμος, αυτό ήταν το όνομα που επέλεξε ο Νικόλαος Ασημόπουλος στα 18 του χρόνια. Από τα σχολικά του χρόνια έδειξε ότι πρόκειται για ένα παιδί με ιδιαίτερες ανησυχίες που συχνά προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις των καθηγητών του. Η ισχυρή προσωπικότητά του και το ξεχωριστό ταλέντο του τον αναδεικνύουν σε «μπροστάρη» των διαφόρων μαθητικών εκδηλώσεων.

Το 1973 αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα. Οι συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες στα μαγαζιά της Πλάκας, τον κάνουν, όπως ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του «αναζητώντας κροκανθρώπους», έναν «άγνωστο, ευρύτατα γνωστό». Ωστόσο συχνά αυτές οι συνεργασίες, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, διαλύονται. Μαζί με ομάδα καλλιτεχνών δημιουργούν το πρώτο «Μουσικό Καφενείο», ένα θίασο μουσικών. Ο ίδιος έκανε και κάποια περάσματα σε ταινίες της εποχής.

Την κιθάρα την είχε πάντα πάνω του, όμως ποτέ δεν την διδάχτηκε. Μόνος του έμαθε, όσα έμαθε, έξω από καλούπια και κανόνες. Η αντισυμβατική-αντικαθεστωτική συμπεριφορά του, τον έφερε αρκετές φορές στα κελιά της ασφάλειας. Στις 17 Μαρτίου του 1988 αποφασισε να βαλει τέλος στη ζωή του στην οδό Καλιδρομίου 55, μόλις 39 χρόνων. Κάθε στίχος του Νικόλα Ασιμου και μια μεγάλη αλήθεια, πολλά τραγούδια του θεωρούνται προφητικά σήμερα, όπως η ''Μπαταρία'', "Γιουσουρουμ'' ο ''Μηχανισμός'' και αρκετά ακόμη. Τα τραγούδια του Ασιμου πρέπει να ακούγονται για να μας ξυπνάνε τούτες τις μέρες. Η καταξίωση για τον Νικόλα ήρθε δυστυχώς μετά τον θάνατό του.


Μηχανή του Χρόνου: Αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο


Πρωταγωνιστές: Νικόλας Άσιμος





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου