Padel Tennis: Το πιο αναπτυσσόμενο άθλημα παγκοσμίως που μοιάζει με το τέννις


Το Padel tennis είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες που μοιάζει με το τέννις αλλα εχει και στοιχεία του Squash απαιτώντας γρήγορες αντιδράσεις και έξυπνες κινήσεις μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι καινούργιο παιχνίδι καθώς εδώ και χρόνια ειναι ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ σε Ισπανία και σε Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που το ξέρουν.

Το άθλημα Padel tennis ή padel που το όνομα του στα ισπανικά σημαίνει κουπί, παίζεται με ειδικά διαμορφωμένες ρακέτες που μοιάζουν με αυτές του τένις και συνήθως συμμετέχουν 4 παίκτες χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Το γήπεδο είναι περιφραγμένο με τζάμι, το οποίο περιλαμβάνεται στους κανόνες του παιχνιδιού και η καταμέτρηση των πόντων είναι ακριβώς ίδια με το τένις. Με την πρώτη ματιά φαίνεται εύκολο, αλλά χρειάζεται ετοιμότητα, ομαδικότητα και γρήγορες κινήσεις. Σαν είδος εκγύμνασης κατατάσσεται στην αερόβια γυμναστική, καθώς ασκούνται χέρια, πόδια, κορμός, κοιλιακοί και ωμοπλάτες, όπως και στο τρέξιμο. Για την ώρα το συγκεκριμένο άθλημα είναι λαοφιλές σε Ισπανία και στην Λατινική Αμερική και κυρίως σε Αργεντινή και το Μεξικό.

Οι κανόνες και το σκορ είναι ακριβώς ίδιοι με του τένις ωστόσο το σερβίς γίνεται με κίνηση από κάτω. Ο τοίχος είναι μέρος του παιχνιδιού όπως ήδη είπαμε παραπάνω και αν η μπάλα ακουμπήσει κατευθείαν τοίχο, θεωρείται άουτ και κερδίζει τον πόντο ο αμυνόμενος. Αν ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος μία φορά ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα εάν θέλει να την αφήσει να ακουμπήσει και στον τοίχο (είτε μια φορά ή και παραπάνω) και να τη στείλει μετά στο τερέν του αντιπάλου.

Την ιδέα για ένα γρήγορο, ενδιαφέρον παιχνίδι με κανόνες και εξοπλισμό παρόμοιο με του τένις, την είχε ο Enrique Corcuera το 1969 στο Μεξικό. Στην Ευρώπη μεγάλη άνθηση ήρθε μέσω της Ισπανίας, στην οποία είναι αρκετά δημοφιλές, ενώ πλέον το παιχνίδι έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Μάλιστα τελευταία γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση γύρω από την πρόταση να ενταχθεί το padel tennis στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Padel Pro Tour (PPT) είναι το επαγγελματικό τουρνουά Padel το οποίο ξεκίνησε το 2005 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των οργανωτών αγώνων του Padel and Association of Professional Players of Pádel (AJPP) και του Spanish Feminine Association of Pádel (AFEP).

Η δημοτικότητα του αθλήματος στην Costa del Sol στη νότια Ισπανία "επηρέασε" ένα μεγάλο αριθμό των Βρετανών επισκεπτών, που οδήγησε σε αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δημιουργία του UK Padel Federation το 2011. Στις ΗΠΑ το US Padel Association ιδρύθηκε το 1998 και έχτισε το πρώτο γήπεδό του σε ένα ιδιωτικό κλαμπ στο Χιούστον, Τέξας για αγώνες επίδειξης. Το πρώτο δημόσιο γήπεδο άνοιξε στο Μαϊάμι, Φλόριντα το 2009, και αρκετά clubs από τότε έφτιαξαν τα δικά τους γήπεδα
.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένας «πυρήνας» ανθρώπων που ασχολούνται με το Padel tennis στη Γλυφάδα, όπου υπάρχουν 3 γήπεδα στο Athens Padel Club . Οι υπεύθυνοι του club θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο «πνεύμα» του διασκεδαστικού αυτού παιχνιδιού, το οποίο θα σας βοηθήσει να «ιδρώσετε τη φανέλα», διασκεδάζοντας παράλληλα με τους φίλους σας.


Δείτε μερικά βίντεο από το συγκεκριμένο άθλημα, το Padel Tennis:





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου