Σομαλική Πλάκα: Η Αφρική χάνει σταδιακά το ανατολικό της κομμάτι!


Τεράστιες ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους τη Δευτέρα στην Κοιλάδα του Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Το τεράστιο αυτό ρήγμα στην Κένυα «προμηνύει» τον διαχωρισμό της Αφρικής στα δύο, σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο την επονομαζόμενη.. Σομαλική Πλάκα!

Στη Κένυα στην επαρχία Ναρόκ μετά τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς εμφανίστηκε ένα τεράστιο ρήγμα αρκετά επιφανειακό πλάτους 20 μέτρων και βάθους 15 μέτρων. Ακούγεται απίστευτο ωστόσο αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση και αυτό το αποδεικνύουν όλα τα φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Daily Nation, που επικαλείται γεωλογικές μελέτες τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής - η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία - αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

Η νέα Ήπειρος που θα δημιουργηθεί η επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα θα περιλαμβάνει τη σημερινή Σομαλία, τη μισή Αιθιοπία την Κένυα και την Τανζανία, επίσης αναμένεται να υπάρξει και χάσμα στο ηφαιστείου Σουσουά. Το κομμάτι αυτό που θα χωριστεί από την Αφρική θα δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για ενεργοποίηση της περιοχής, αυτό όμως άλλαξε το τελευταίο διάστημα και η λεγόμενη Σομαλική Πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιείται…


Δείτε στο βίντεο το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Ναρόκ στην Κένυα: 









ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου